Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Sportfederatie vraagt overheid jaarlijkse belastingsvermindering tot 150 euro per sporter op lidgeld sportclubs

De Vlaamse Sportfederatie roept de overheid op om ervoor te zorgen dat sporters tot 150 euro lidgeld kunnen inbrengen in hun jaarlijkse belastingaangifte.

“Door een belastingvermindering voor een deel van het lidgeld in te voeren, kunnen we voor heel wat mensen de drempel verlagen om te beginnen of blijven sporten. Door de positieve invloed van sporten in clubverband op vlak van gezondheid en welzijn, zal zo’n investering van de overheid op termijn winst betekenen voor de maatschappij én de staatskas,” aldus Pieter Hoof, algemeen directeur van de Vlaamse Sportfederatie.

Het voorstel zal duizenden clubs ook in staat stellen om de almaar stijgende kosten beter het hoofd te bieden. 

September is voor heel wat sportdisciplines het begin van een nieuw jaar. Wie lid is van een sportclub heeft de voorbije weken wellicht gemerkt dat de lidgelden gestegen zijn. Ruim 7 op de 10 sportclubs verhoogden dan ook de voorbije jaren het lidgeld met gemiddeld 15%.

Deze extra inkomsten zijn nodig om de almaar stijgende kosten voor accommodaties, sportmateriaal, evenementen of stages deels te dekken. Dat blijkt uit een bevraging bij clubs uit verschillende provincies en sportdisciplines tijdens de zomermaanden. De hogere lidgelden kunnen een drempel vormen om in een club te sporten. Daarom komt de koepelorganisatie voor sportfederaties en hun 18.500 sportclubs met een opvallend fiscaal voorstel om sporten te stimuleren. ​ ​ ​ ​ 

“Onze overheden streven terecht een betere algemene gezondheid bij de bevolking na. Mensen stimuleren om meer te bewegen en te sporten, kan hiertoe bijdragen. Een meer actieve levensstijl draagt bij tot het voorkomen en bestrijden van allerlei chronische aandoeningen, die zwaar wegen op de gezondheidsuitgaven van overheden. Elke geïnvesteerde euro in sport levert minstens het dubbele op aan gezondheids-, welzijns- en bredere maatschappelijke opbrengsten. Het is dus cruciaal om te blijven investeren in sport én drempels laag te houden voor onze sporters. Dit voorstel voor een belastingvermindering helpt overheden om sporten democratisch te houden en mensen écht in beweging te krijgen.” ​
Pieter Hoof, algemeen directeur bij de Vlaamse Sportfederatie

De Vlaamse Sportfederatie staat niet alleen in zijn oproep om meer mensen regelmatig te laten sporten onder kwalitatieve begeleiding. Ook het kenniscentrum Gezond Sporten staat achter het fiscaal voorstel en beaamt dat de voordelen die sporten en bewegen bieden in de maatschappij vandaag onderbenut blijven.

Bijna twee derde van de inwoners bouwt te weinig fysieke activiteit in de vrije tijd in en loopt daardoor een hoger risico op een chronische aandoening. Denk aan ziekten van het hart- en vaatstelsel zoals een hoog cholesterolgehalte en hoge bloeddruk, kanker en psychische aandoeningen zoals depressies. Overheden kunnen sporten en bewegen nog veel meer inzetten in hun gezondheidsbeleid, zowel preventief als curatief. Het voorstel van de Vlaamse Sportfederatie kan daartoe bijdragen.”
Sportarts Frank Pauwels, voorzitter van het kenniscentrum Gezond Sporten

Jaarlijks 150 euro belastingvermindering per sporter 

Ziekenfondsen betalen in Vlaanderen een deel van het inschrijvingsgeld bij een sportclub terug. Dat bedrag ligt tussen de 15 à 45 euro per sportjaar afhankelijk bij welke mutualiteit je aangesloten bent. De Vlaamse Sportfederatie vraagt de overheden om dat systeem te vervangen door een rechtstreekse belastingvermindering per sporter van 150 euro per jaar.

“De financiële tussenkomst via het huidige terugbetalingssysteem bij de ziekenfondsen is erg beperkt en niet voor iedereen gelijk. We ijveren met een belastingvermindering voor een gelijk bedrag voor alle sporters. We stellen voor om voor elke sporter een belastingvermindering tot 150 euro per jaar te voorzien.
Maar het is uiteraard aan de overheid om te bepalen tot welk bedrag zij financiële zuurstof wil geven. Een recente studie toont aan dat elke sporter die zich bij een sportclub aansluit, de maatschappij zo’n 1.200 euro aan gezondheids-, welzijns- en bredere maatschappelijke opbrengsten oplevert. We vragen de overheid met ons voorstel dus slechts een investering van iets meer dan 12% van dit bedrag.” ​
Pieter Hoof van de Vlaamse Sportfederatie

De Vlaamse Sportfederatie roept de overheid aanvullend op dit voorstel op om sport- en cultuurcheques, een extralegaal voordeel dat je van je werkgever kan krijgen, nog meer te promoten, het maximale bedrag te verhogen en waar nodig administratieve drempels voor de clubs weg te werken. 

 

Over de Vlaamse Sportfederatie
De Vlaamse Sportfederatie vzw is de koepelorganisatie voor sportfederaties en hun sportclubs in Vlaanderen. Goed voor 1,4 miljoen sporters in Vlaanderen, die sporten in meer dan 18.500 sportclubs. De Vlaamse Sportfederatie versterkt sportfederaties en sportclubs, zodat meer mensen in Vlaanderen kwalitatief aan sport kunnen doen.Meer info op: www.vlaamsesportfederatie.be

Deel dit artikel